top of page

מהי ״עששת״? כיצד להתכונן לבדיקת השיניים הראשונה? מה עושים במקרה חבלה?  צוות המומחים שלנו כאן לענות לשאלותיכם.

שְׁאֵלוֹת נְפוֹצוֹת

בדיקת שיניים ראשונה

ארגוני הבריאות ממליצים להגיע לבדיקה ראשונה אצל רופא שיניים מומחה לילדים בגיל שנה או עם בקיעת השן הראשונה. המטרה החשובה בילדים צעירים היא להגיע למרפאת השיניים בפעם הראשונה עוד טרם התפתחות העששת, הופעת כאבים או חרדה.


חשוב להגיע לפגישה בצורה טבעית, עם הכנה מינימאלית. אם ישנם אחים גדולים המהווים מודל חיקוי טוב - מומלץ להגיע בפעם הראשונה בעת שהם באים לביקורת התקופתיות. ישנם ספרי הכנה נחמדים כמו "דורה תני חיוך" המסבירים בציורים ואיורים את שלבי הבדיקה והצילום במרפאת שיניים. 
 

מומלץ להימנע מתיאורים דרמטיים שעלולים ליצור רושם מפחיד אצל ילדים צעירים. אין צורך להשתמש בחיזוקים מסוג "תהיה גיבור" "זה לא יכאב" שכן צפיות אלו יוצרות חרדה ורתיעה מיותרים. אפשר להכין את הילד לכך ש"הולכים למרפאה יפה ונעימה עם משחקים וספרים, רופאת השיניים תספור את השיניים ותבדוק אם הן יפות ולבנות ותלמד אותנו איך לצחצח טוב ולשמור על חיוך בריא". רצוי להראות לילדים את תמונות המרפאה והצוות המופיעות כאן באתר. בסיום הבדיקה אפשר לבחור הפתעה מקופסת ההפתעות.

בדיקת שיניים ראונה גם המראה בצורת שן
בדיקת שיניים ראשונה
טיפול שיניים בילדים

טיפול שיניים בילדים

טיפול שיניים בילדים במרפאתנו ניתן ע"י רופאת שיניים מומחית לילדים וכוללים מעקב אחר בקיעת השיניים והחלפתן, הקניית הרגלים לשמירת בריאות השיניים, טיפול במוקדי עששת (חורים בשיניים), טיפול בחבלות לשיניים, טיפולי יישור שיניים ע"י מומחה לאורתודנטיה.


בראש ובראשונה הדגש הוא על חווית הטיפול, ומתן סביבה דנטאלית תומכת ונעימה שתשאר עם הילד לשנים רבות.


טיפולים בעששת (חורים בשיניים) מותאמים לצרכיו של הילד וכוללים:
- טיפולי מניעה- ניקוי, הנחת פלואוריד, הדרכה לצחצוח, איטומי חריצים
- טיפולים משמרים- כשחזורי קומפוזיט (סתימות לבנות בצבע השן),

- טיפולי שורש בשיניים נשירות   

- כתרים טרומיים לשיניים אחוריות וכתרים לבנים לשיניים קדמיות.

- במקרים בהם לא ניתן לשמר את השן- עקירה והתאמת שומר מקום במידת הצורך.


טיפולים בחבלות לשיניים ניתנים סמוך לחבלה וכוללים:
- בדיקה צילום ואבחון
- קיבוע שיניים שעברו תזוזה
- השלמת שיניים עם שבר כותרתי
- במקרה הצורך- טיפול המערב את מוך השן 
- המשך מעקבים אחר סיבוכים מאוחרים

 

 

טיפול שיניים בסדציה וגז צחוק

טיפול שיניים בסדציה

לילדים צעירים, ילדים עם טיפולי שיניים רבים ומורכבים או ילדים עם חשש וחרדה ונסיון שלילי קודם אנחנו מציעים טיפול שיניים באמצעות סדציה:
סדציה נשאפת (גז הצחוק) – מסכה המכילה תערובת של חמצן ונייטרוס ומונחת על אפו של הילד בעת הטיפול.

סדציה תרופתית- שילוב של תרופת הרגעה בסירופ לפני הטיפול עם גז צחוק נשאף. 
תמיד משולבות טכניקות התנהגותיות ואמצעים מרגיעים (משחק, סרט מוקרן, טלוויזיה ושירים) והכל במטרה לסיים את הטיפולים בהצלחה ובבטחה ועם תחושה וזכרון נעימים.
המלצה על צורך בסדציה נעשית בעת הביקור הראשון עם הרופאה, הילד וההורים.

טיפול שיניים בסדציה
טיפול שיניים בסדציה

חבלות שיניים

כ - 50% מהילדים נחבלים באזור הפה והשיניים בבית, בחוץ, בספורט, בגן ובבית הספר. לפעולות הראשונות בסמוך לחבלה חשיבות רבה למניעת זיהום וסיבוך לשיניים הנשירות ובהמשך לשיניים הקבועות המתפתחות בסמוך אליהן.


חשוב ליצור מייד קשר עם המרפאה ולפי חומרת החבלה, סוג החבלה והשיניים המעורבות תינתן המלצה לפעולה.


הוראות לאחר חבלת שיניים בילדים:  

 

  • מייד בסמוך לחבלה לשטוף את הפה במים קרים

  • יצירת קשר עם מרפאת השיניים להתייעצות

  • בדיקה צילום ועזרה ראשונה במרפאה - בהתאם להנחיית הרופא

  • צחצוח עדין של השיניים עם מברשת שיניים רכה

  • ניקוי וחיטוי עם צמרון אזניים טבול בכלורהקסידין 2% Tarodent  או ב- Corsodil  בגבול השיניים - חניכיים, 4-5 פעמים ביום בכל השיניים המעורבות, ל 7 ימים (ניתן לרכוש בבית מרקחת ללא מרשם רופא)

  • דיאטה רכה או לחתוך את האוכל לחתיכות קטנות ל 7 ימים

  • ביקורת במרפאה עם צילום בהתאם להנחיית הרופאה

אם מופיע כאב או נפיחות בחניכיים מעל השן, או פיסטולה (שלפוחית) מפרישת מוגלה, ניידות מוגברת של השן, או שינוי צבע השן לאפור-שחור- ליצור קשר עם המרפאה ולתאם בדיקה.

שבר כותרת בשיניים קבועות
שחזור שיניים שבורות
חבלות לפה ולשיניים בילדים
חבלות

עששת הילדות המוקדמת

עששת הילדות המוקדמת, ככל עששת, הינה מחלה כרונית נפוצה, בה נוצרת המסה של שכבות השן המושרית על ידי חומצה מחיידקי הרובד בנוכחות סוכר. ייחודי לעששת זו הוא הגיל הצעיר של הילדים. העששת תוקפת את השיניים סמוך לבקיעתן כבר מגיל 6 חודשים.


ביטוי: דגם הפגיעה האופייני הוא פגיעה ראשית בשיניים חותכות עליונות ובהמשך פגיעה בטוחנות עליונות ותחתונות, עד כדי הרס המשנן כולו. השיניים הקדמיות התחתונות הן האחרונות להיפגע שכן הן מוגנות על ידי הלשון בעמדתה בפה בזמן היניקה מהבקבוק וכן בשל קרבתן לפתחי בלוטות הרוק התת-לסתיות.

 

תהליך התפתחות המחלה: דגם היניקה מבקבוק או מחלב אם, בעיקר בזמן הרדמות הילד (שנת לילה או צהריים), גורם להצטברות הנוזל הממותק (חלב/ פורמולה/ משקה ממותק) סביב השיניים, בעיקר החותכות העליונות. ירידה בהפרשת רוק האופייני במצב השינה גורם לירידה בשטיפה ובנטרול החומציות המופרשת מחיידקי הפה המפרקים את הסוכר. החומציות העולה, במשכי זמן ארוכים, גורמת להמסת זגוגית השן הצעירה ולהיווצרות העששת. תחילה יופיעו כתמים לבנים על פני השיניים, בעיקר באזורי הצטברות הרובד ובהמשך יהפכו הכתמים לחומים- שחורים תוך התקדמות מהירה של העששת לשכבות השן הפנימיות (דנטין ומוך). בשל מבנה שכבות השן בשיניים הנשירות, התקדמות עששת זו מהירה משמעותית לעומת התקדמות העששת במשנן הקבוע.

סיבוכים: הביטוי הראשון יהיה בעיקרו אסתטי. השיניים הקדמיות העליונות הן הראשונות להיפגע. בהמשך עלולה להיווצר רגישות בשיניים לקור, לחום ולמתוק. מעורבות של מוך השן עלולה לגרום לכאבים עזים המעירים משינה. במקרה שהעששת לא טופלה ומתקדמת, עלול להתפתח זיהום בסב חוד השורש, המתבטא בנפיחות, ניידות השן ואף באבסס והפרשת מוגלה. זיהום כזה יכול להתפשט לחללים נוספים באזור ראש וצוואר ובעייתי במיוחד בלסת העליונה עם נפיחות תת עינית.

 

בצורתה הכרונית ECC יכולה להוביל לרגישות תמידית בשיניים, הפרעה באכילה ובהתפתחות, הפרעות בשינה, בתפקוד היומיומי, ביכולת הריכוז בגן ובבית הספר ובאיכות החיים. מחקרים מראים קשר בין עששת בילדים לבין הפרעה בהתפתחות הגופנית (גובה, משקל והיקף ראש) ואף ירידה בהישגים הלימודיים. ההשפעה אינה מוגבלת למשנן הנשיר בלבד. העששת מתקדמת במהירות ופוגעת בשיניים סמוכות, וזיהום השורש עלול להפריע להתפתחות נבט השן הקבועה שמתחת לשורשי השן הנשירה. מעבר לכך, אבדן מוקדם של שן נשירה עלול לפגוע בהכוונה של בקיעת השן הקבועה ובשמירת המקום עבורה, דבר שיתבטא בליקויי סגר שיצריכו התערבות אורתודונטית. מראה השיניים הקדמיות העששתיות, אינו אסתטי ועלול לפגוע במראה חיוכו ובטחונו העצמי של הילד.
גורמי סיכון: ככל עששת, כך גם עששת הילדות המוקדמת, היא מחלה רב גורמית ומושפעת משילוב של מספר גורמים. סוג של עששת הילדות המוקדמת כונה בעבר "עששת הבקבוק" בשל הקשר שנמצא בין האכלה תדירה או ממושכת מבקבוק, או הנקה חופשית וממושכת, בעיקר בשעות הלילה, לאחר בקיעת השיניים לבין הופעת עששת בפעוטות. גורמים נוספים כגון היפולפלסיות במשנן, ירידה בהפרשת רוק, פרנום לביאלי סמוך לחותכות עליונות המקשה על הרמת השפה בעת הצחצוח, נמצאו כמגבירים את הסיכון להופעת המחלה.

 

המלצות למניעת עששת בילדים:

  1. המנעות מהרגל הרדמת ילד עם בקבוק המכיל משקה ממותק (חלב או מיץ)

  2. הפחתת הנקות לילה ממושכות לאחר גיל בקיעת השיניים (בממוצע גיל 6 חודשים).

  3. במקרה והילד נרדם עם בקבוק או בזמן הנקה חשוב לנגב את השיניים בעדינות עם גזה לחה.

  4. החל מגיל שנה לעודד שתייה מכוס ולא מבקבוק.

  5. צחצוח שיניים מבקיעת השן הראשונה, פעמיים ביום, על ידי מבוגר עד גיל 8 שנים. חשוב להדגיש שצחצוח עצמי על ידי הילד אינו מספיק ויעיל בגילאים הצעירים. 

  6. שימוש במברשת שיניים רכה ומגיל שנתיים במשחת שיניים המכילה פלואוריד בכמות של "אפון" בריכוז של ppm  500-900.

  7. המעטה בחשיפת הילד לפחמימות (ממתקים, חטיפים ומשקאות ממותקים).

  8. להפחית את רמת חיידקיי העששת בקרב בני המשפחה ובכל מקרה להימנע מהעברת מוצץ, כפית או מברשת שיניים מפה לפה.

  9. ייסוד DENTAL HOME. מומלץ לביקורת שגרתית אצל רופא שיניים מומחה לילדים מגיל שנה או עם בקיעת השן הראשונה ובצורה עקבית כל 6 חודשים עד שנה בהתאם לצורך.

  10. בכל חשד מצד ההורים, רופא ילדים, אחיות טיפת חלב או שיננית להתחלה של ECC, להפנות לרופא שיניים מומחה לילדים. 

  11. דגש מיוחד יש לשים לב לשיניי ילדים עם צרכים מיוחדים, ילדים הסובלים ממחלות סיסטמיות, ילדים הנוטלים תרופות או בעליי בעיות התנהגות ותקשורת.

הדרכה לציחצוח שיניים לילדים
ילדים מתרגלים יחד עם דר' אלינור הלפרסון ציחצוח שיניים
עששת הילדות המוקדמת, עששת הבקבוק
עששת הילדות המוקדמת
הרגל מציצת מוצץ

הרגל מציצת מוצץ

הרגל מציצת מוצץ בינקות חשוב מאד ומסייע להורים בהרגעת הילד ובפיתוח וחיזוק השרירים סביב הפה. במקרים שהרגל המוצץ נמשך מעבר לגיל שנתיים- עלול להיווצר עיוות במנשך של הפעוט. התופעה תראה כרווח ניכר בין השיניים בלסת העליונה לאלו שבתחתונה. המלצות רופאי השיניים לילדים והאורתודונטים היא להפסיק עם מציצת המוצץ עד גיל 4 שנים. לא תמיד קל לעשות זאת, ויש כמובן להתחשב בהתפתחות החברתית הרגשית והסביבתית של הילד.


מספר המלצות לסייע בפרוייקט הגמילה ממוצץ:

  • בפגישה במרפאה לשוחח עם רופאת השיניים והילד על הרעיון להפסיק עם המוצץ על מנת שהשיניים יהיו יפות וישרות. לבחון יחד האם הילד בשל לגמילת המוצץ.

  • להראות במראה את הרווח שנוצר בשיניים ו"לגייס" את הילד למשימה לתקן את זה. 

  • לעשות בגן מסיבת פרידה מהמוצץ, להביא עוגה ולציין בפני כולם את ההישג.

  • לעשות טקס בו קושרים את המוצץ לבלוני הליום ויחד נפרדים מהם- מעלה מעלה לשמיים.

  • "להעניק" את המוצצים לתינוק אחר במשפחה או בין חברים, ולציין שהילד כבר בוגר ולא זקוק להם.

  • להכין מהמוצץ יצירה יפה ומקושטת דמויית מדליה עם צבעים ונצנצים. כך המוצץ נשאר קרוב אך לא שמיש.

  • אחרי הגמילה מהמוצץ לספר לרופאת השיניים על ההישג, ולבוא לקבל תעודה ופרס.

הרגל מציצת אצבע איור של פיקאסו

מתנדנדת לי שן, מה עושים?

לילדים 20 שיני חלב שמתחילות לנשור ולהתחלף בשיניים קבועות לקראת גיל 6. תהליך ההחלפה הוא טבעי ולא דורש התערבות, לעיתים לוקח זמן עד שהשן נושרת ולעיתים השן החדשה קצת מתעכבת.


חשוב לצחצח את השן הניידת, גם אם זה קצת רגיש, ולאכול עליה כרגיל. חוסר שימוש בשן עלול להוביל לעיכוב בנשירה וליצירת דלקת חניכיים סביבה.


במקרים שהשן הקבועה בקעה אך הנשירה עדיין לא נשרה, כדאי להגיע לבדיקה במרפאה על מנת לבדוק שאין הפרעה סגרית במסלול השן החדשה.


והכי חשוב... לא לשכוח לשמור את השן הנשירה ולהמתין לראות מה תביא פיית השיניים...

מתנדנדת לי שן מה עושים
מתנדנדת לי שן?
מהו ניקוי אבנית?

מפי השיננית- מהו ניקוי אבנית?

רבים מאתנו חושבים שטיפול הסרת אבנית הוא בעיקר טיפול אסתטי שנועד להלבין שיניים ולהסיר כתמים שנגרמו מאוכל, עישון, שתיה וכדומה. כמובן שקיים גם היבט אסתטי אך בראש ובראשונה טיפול להסרת אבנית הוא טיפול מונע למחלות חניכיים. 


אבנית מהי?  - שקיעת מינרלים בתוך הרובד הדנטלי הנצמד על השן, הרובד מורכב משאריות מזון וחיידקים.


צבע האבנית צהוב -אפור (לעיתים גם שחור) והיא בעלת מרקם מחוספס הפוגע בשן החלקה ומאפשר הצטברות שאריות חלבונים וחיידקים על פניה.       
אבנית יוצרת דלקות חניכיים, פוגעת במערכת האחיזה של השיניים, גורמת לרגישות ודימום מהחניכיים בצחצוח השיניים, ואף לריח רע מהפה.                                                                                                                                      
מטרת טיפול השיננית בהסרת האבנית היא לשמר את החניכיים והשיניים במצב תקין. חשוב לדעת שגם מי שמקפיד בבית על היגיינה טובה (צחצוח נכון פעמיים ביום ,חוט דנטלי ,שטיפת פה) יידרש מידיי כמה חודשים להגיע לטיפול הסרת אבנית. קצב היווצרות האבנית שונה מאדם לאדם ובכך כל אדם נדרש לביקור בתדירויות שונות.

סילוק אבנית וניקוי שיניים

מהו טיפול שורש בשן קבועה צעירה?

השיניים הקבועות בוקעות לחלל הפה כאשר הן אינן סיימו את התפתחותן. השורשים עדיין קצרים ודקים. השורשים ממשיכים לגדול ולהתפתח עוד כ-3 שנים לאחר בקיעת השן עד שהשן הופכת לבוגרת.


במקרים של עששת עמוקה, מוך השן, שאלו כלי הדם והעצבים המזינים את השן, עלול להיפגע ואפילו למות ולעבור נמק. במקרים אלו וכתלות במצב חיות מוך השן ושלב התפתחות השורש נטפל בשיניים הקבועות שנפגעו.

פולפוטומי (טיפול שורש חלקי) – משמר את החלק החי שבשן ונותן הזדמנות לשן ולשורש להמשיך לגדול ולהתפתח.

 

רווסקולריזציה – טיפול בשן נמקית צעירה מאוד, תוך שימוש בחומרים חדשים ומתקדמים, טיפול המעודד את סביבת השן ואת השן להמשיך ולגדול למרות שאינה חיה עוד.

 

אפקסיפיקציה – טיפול בשן נמקית צעירה העוזר לבנות את קצה השורש, טיפול המשמש כהכנה לטיפול שורש עצמו במטרה להחזיר את השן לתפקוד מלא לאורך זמן

מהו טיפול שורש בשן קבועה צעירה?
bottom of page